ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΜΑΡΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΜΑΡΙΟΥ

Στην παραλία του Παλαμαρίου, η οποία βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Σκύρου, ανακαλύφθηκε ένας παραθαλάσσιος οχυρωματικός οικισμός που χρονολογείται από την Πρώιμη και Μέση  περίοδο του χαλκού (2,500 -1,800 π.Χ.)

Ο οικισμός είχε σημαντικό και λειτουργικό λιμάνι το οποίο επικοινωνούσε με νησιά των Κυκλάδων, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Εκτεταμένες έρευνες και ανασκαφές  οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας τέλεια οργανωμένης πόλης, με δρόμους και εντυπωσιακά κτήρια. Σε αρκετά δωμάτια αυτών των κτηρίων ανακαλύφθηκαν πέτρινες οροφές, εστίες και οικιακοί φούρνοι ακόμα και ολοκληρωμένα πατώματα.

Άλλα αντικείμενα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί περιλαμβάνουν αγγεία, πέτρινα εργαλεία και χρηστικά αντικείμενα, καθώς και εργαλεία από οστά και μέταλλο. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι το τείχος με τις μεγάλες πολεμίστρες σε σχήμα υ οι οποίες είναι χτισμένες σε τακτά διαστήματα.

Όπως φαίνεται αυτός ο οικισμός είχε σημαντική οχύρωση, με μπροστινό τείχος,  τάφρο και πέτρινο τοίχο. Αυτός ο τύπος οχύρωσης έχει ρίζες από τη Συρία και την Παλαιστίνη και εμφανίστηκε σε περιοχές του Αιγαίου περίπου το 2,300 π.Χ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Αρχαιολογικός Χώρος απέχει 10 χλμ. από τη Χώρα Σκύρου, είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω αμαξιτού δρόμου, είναι επισκέψιμος τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, διαθέτει διαδρομές επισκεπτών με ενημερωτικές στάσεις και Κτήριο Εξυπηρέτησης Επισκεπτών, εντός του οποίου λειτουργεί ενημερωτική έκθεση με κείμενα, φωτογραφίες και μακέτες (εικ. 4-5). Τα ευρήματα της ανασκαφής του Παλαμαρίου εκτίθενται σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σκύρου στη Χώρα Σκύρου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΥΡΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΥΡΟΥ

Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Χαρακτηριστικά αγγεία είναι το κυπριακής καταγωγής φλασκί, η αττική γεωμετρική πυξίδα με ολόγλυφα ιππάρια στο πώμα και το ζωόμορφο ρυτό (τελετουργικό αγγείο) σε σχήμα ίππου.

Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

Κεραμική της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800-1900 π.Χ.) από τη πόλη της Σκύρου, το Παλαμάρι κ.α. . Σημαντικό είναι το ανάγλυφο κυκλαδικό πώμα από το Παπαλαγούδι και το τρωικό "δέπας" από το Παλαμάρι. Εκτίθενται επίσης κυκλαδικές χρωματοθήκες και εργαλεία από οψιανό.

Κεραμική της μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100 π.Χ.) από διάφορες θέσεις του νησιού: ασκοί, ψευδόστομοι αμφορείς, αλάβαστρα, σκύφοι κ.α. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα δύο αγγεία, με παράσταση πλοίου το ένα και ψαριών το άλλο.

Κεραμική πρωτογεωμετρική (11ος-9ος αι. π.Χ.) από τα παραλιακά νεκροταφεία στα Μαγαζιά. Οι σκύφοι, οι πρόχοι, τα μόνωτα υψηλά ποτήρια, οι ωραίες οινοχόες, τα τριφυλλόσχημα μικροσκοπικά αγγεία αλλά και κοσμήματα, όπως τα χρυσά φύλλα και οι σφυκωτήρες για τα μαλλιά, τα περιδέραια από φαγεντιαγή είναι χαρακτηριστικά του πλούτου της περιόδου.

Ευρήματα της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (900-800 π.Χ.). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κρατήρας με το θέμα του τροχού, τα χάλκινα βραχιόλια, τα τοπικά χονδροειδή αγγεία, το πρωτογεωμετρικό πινάκιο αριθ. 353.

Πρωτογεωμετρική κυρίως κεραμική από τη θέση Αγία Άννα και τα Μαγαζιά: ένα φλασκί, χρυσός σφηκωτήρας και σκουλαρίκια, δύο νευρόσπαστες κούκλες, χάρτινα βραχιόλια και μια σειρά από ωραία αγγεία: πρόχοι, κύπελλα, υδρία κ.α.

Ευρήματα ρωμαϊκής και αρχαϊκής περιόδου από νεότερες ανασκαφές: κορινθιακοί αρύβαλλοι ευβοϊκής καταγωγής, γεωμετρικές πρόχοι με παραστάσεις αλόγων, θαυμάσιοι σκύφοι με πλούσια κόσμηση, μια ταινία από ήλεκτρο (μείγμα χρυσού και αργύρου), πόρπες και περιδέραια καθώς και εισηγμένα αγγεία από φαγεντιανή.

Αγγεία και άλλα αντικείμενα από την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο (5ος-1ος αι. π.Χ.): αγαλμάτιο γυναίκας κλασσικής περιόδου, ελληνιστικό κεφάλι και αγαλματίδιο παιδιού, κεραμική ελληνιστικής περιόδου, πλαστικό ζωόμορφο αγγείο, ακέφαλο αγαλμάτιο Κυβέλης.

Ενδιαφέροντα είναι τα γλυπτά: κόρη αρχαϊκής περιόδου, ταφική στήλη (480 π.Χ.) που ξανασμιλεύθηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους στη πίσω όψη, Θραύσμα κεφαλής κόρης και άγαλμα ίσως Απόλλωνος.

Στην αυλή εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο.

Πηγή : http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3502

ΤΗΛ. +30 22220 91327

Ώρες Λειτουργίας απο 01/07/2016 : 
Καθημερινά εκτός Δευτέρας 8:00 - 15:00 
Πέμπτη και Παρασκευή και το απόγευμα 17:00 - 20:00

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΟΥ ΦΑΛΤΑΪΤΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΟΥ ΦΑΛΤΑΪΤΣ

Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς ιδρύθηκε το 1964. Είναι από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στον Πανελλήνιο Χώρο το μήνυμα πως το Παρόν και το Μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην Παράδοση.

Στεγασμένο στο παλαιό αρχοντικό των “Φαλνταήδων”, που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, το Μουσείο δεσπόζει του ΒΑ άκρου της Σκύρου, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών του νησιού - τον Παλαιόπυργο, όπως τον ονομάζουν οι νησιώτες.

Φορτωμένο τον μύθο και την ιστορία (ο τόπος όπου βρίσκεται ήταν άλλοτε αρχαίος ναός), περιλαμβάνει όλον τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, από την μεταβυζαντινή μέχρι την σύγχρονη εποχή.

Τηλέφωνο επικοινωνίας +30 2222091232 - 2222091150

website : www.faltaits.gr

'Ωρες Λειτουργίας απο 01/07/2016:
Καθημερινά 10:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00

ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΚ

ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΚ

Στον όρμο Τρείς Μπούκες, που αποτελεί ένα ασφαλέστατο καταφύγιο από τους σφοδρούς βορείους ανέμους και λίγα μέτρα από την παραλία, βρίσκεται ο τάφος του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ (1887-1915) που πέθανε και τάφηκε εκεί σύμφωνα με τη μεγάλη του επιθυμία, στις 23-4-1915 σε ηλικία 28 χρονών όταν υπηρετούσε στο Αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Στη βορειοανατολική άκρη του Χωριού κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο και στο εκκλησάκι Αγία Τριάδα σε μια ωραιότατη και περίβλεπτη θέση - πλατεία ορθώνεται το ορειχάλκινο άγαλμα προς τιμή του.

Το κύριο άγαλμα συμβολίζει την αιώνια ποίηση και σε δυο πλευρές της βάσης του, ανατολική και δυτική, υπάρχουν οι εξής επιγραφές:

"Το μνημείο τούτο ανεγέρθη τω 1930 δια διεθνών εράνων - και τώρα που της Αττικής είδα το άγιο χώμα ας πεθάνω - Ρούπερτ Μπρούκ"

Στη δυτική πλευρά της βάσης του είναι ανάγλυφη η προτομή του ποιητή και από κάτω η αφιέρωση:

" στον Ρούπερτ Μπρούκ 1887 - 1915 στην αθάνατη ποίηση"

Το όλο έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μ. Τόμπρο, ο οποίος όπως λέγεται, είχε σαν μοντέλο τον Αλέξανδρο Ιόλα, ένα νέο έφηβο, ωραίο και ανερχόμενο τότε χορευτή.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με ανάλογη αξιοπρέπεια στις 5 Απριλίου του 1931 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και με την παρουσία πολλών ελληνικών και ξένων προσωπικοτήτων.

(απόσπασμα από το βιβλίο "Η Σκύρος" του Ναπολ. Εμμ.Ξανθούλη)

ΓΛΥΠΤΗΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Ο Γιώργος Λάμπρου γεννήθηκε στην Σκύρο το 1946. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήρι γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Αποφοίτησε το 1969. Τιμήθηκε με δύο πρώτους επαίνους για το γυμνό νυχτός, καθώς και με τρεις επαίνους γλυπτικής.

Στη ζωγραφική ξεκίνησε με τη θεματική ενότητα της Γραφής και στη γλυπτική με τα Συρμάτινα γλυπτά. Έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Σκύρου, Αργυρούπολης, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη όπου έγινε και έκθεση για τα 40 χρόνια γλυπτικής το 2010, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, στο Ρέθυμνο ¨Λ. Κανακάκης¨, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Ελλάδος, στις Συλλογές Εμφιετζόγλου, Κοπελούζου και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την καλλιτεχνική δημιουργία του Γιώργου Λάμπρου έχουν γράψει πολλοί Έλληνες κριτικοί.

Στο σπίτι του στα Μαγαζιά Σκύρου λειτουργεί χώρος τέχνης, με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, δίπλα στο ξενοδοχείο Περιγιάλι. Διατίθενται αφίσες ζωγραφικών έργων, σχεδίων και καρτών με θέμα τη Σκύρο.

Στον ίδιο χώρο υπάρχουν επίσης τα βιβλία της αδελφής του Αλίκη Λάμπρου, Σκυριανές φορεσιές, κατάλογος γλυπτικής – ζωγραφικής, τραγούδια και έθιμα της Σκύρου με νότες στο πεντάγραμμο και στη βυζαντινή παρασημαντική.

Ώρες λειτουργίας: 19:00 - 21:00   Τηλ. +30 22220 91334

Πληροφορίες Μουσείων

Πληροφορίες
Αρχαιολογικός Χώρος Παλαμαρίου
Πληροφορίες
Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάϊτς
  +30 22220 91232
Πληροφορίες
Άγαλμα Ρούπερτ Μπρουκ
Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου
  +30 22220 91327